Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Στοφόρον - Σαχπεντέρ' Κουνάκα Ματσούκας 1905-Τετράλοφος Κοζάνης 2001

Ο Χριστόφορος Κων/νου Χριστοφορίδης γεννήθηκε στο χωριό Κουνάκα της Ματσούκας του Πόντου το 1905 και πέθανε στο χωριό Τετράλοφος Κοζάνης το 2001. 
Γονείς του, ο Κωνσταντίνος με το  παρατσούκλι <<Σαχπεντέρ'ς>> και η Ελένη το γένος Χαραλάμπου Σεμερτσή, απο την Κουνάκα.
Κατά την ανώμαλη περίοδο, μετά το 1916, ήρθε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε την Ειρήνη το γένος Νικολάου Αλεξίδη, απο το Καπίκοϊν της Ματσούκας και αποκαταστάθηκε γεωργικά στο χωριό Τετράλοφος Κοζάνης.
Ο  <<Στοφόρον>> μέχρι τα βαθιά γεράματα του διατήρησε ανόθευτη την παράδοση, όπως την έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στη γενέτειρά του.
Άριστος χορευτής όλων των χορών που χόρευαν στη Ματσούκα και ιδιαίτερα της  << Σέρρας >>, ακόμη και στα μετά τα 90 του χρόνια, οι βηματισμοί του  και ι ρυθμικές κινήσεις του κορμιού του,
ακολουθούσαν το ρυθμό που είχαν στα 18 του χρόνια.
Τίποτε δεν προστέθηκε, ούτε αφαιρέθηκε.
Στο τραγούδι, ήταν το αηδόνι της Ματσούκας και μετέφερε εδώ, στην Ελλάδα, το παραδοσιακό τραγούδι,- στίχους και σκοπούς- όπως αυτό είχε φωλιάσει και στεριώσει μέσα του.
Και το διατήρησε σε όλη του τη ζωή καθαρό, ανόθευτο.
Ο ίδιος ο << Στοφόρον >> ίσως αδιαφόρησε και δεν παρακινήθηκε και από κανέναν, να διασώσει με τα σύγχρονα μέσα καταγραφής το παραδοσιακό τραγούδι της Ματσούκας.
Θαυμαστές του  όμως, με ερασιτεχνικές καταγραφές, σε κασέτες, διάσωσαν τη φωνή του, τραγουδώντας σε γλέντια, σε πανηγύρια και σε χορούς, όπου καταγοήτευε και ενθουσίαζε τον κόσμο..._______________________________________________________________________


Και εδώ σε αυτό το σημείο αγαπητοί μου Φίλες και Φίλοι θέλω να πω, ότι είναι πολύ σημαντικό   της σημερινές εποχές να ακούμε  την Ποντιακή παράδοση, που κληρονομήσαμε από τους Παππούδες, Γιαγιάδες μας. 
Είναι χρέος μας ο κάθε ένας μας να ερευνά , και να διαβάζει την ιστορία μας.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί αυτό με κανένα τρόπο όμος.
Να λέμε μια αλήθεια  ότι τα τελευταία χρόνια παι να αλλοιωθεί η παράδοση μας με την δική μου ματιά βέβαια !
 Γιατί  κάποιοι ξεχνάμε τους παλαιούς  όπως τον Στοφόρον  και πολλούς άλλους παλιούς και αίμνιστους καλλιτέχνες εκείνις της εποχής ,που στην εντέλει αυτή είναι ι  άνθρωποι
που μας μετάφεραν την  Ποντιακή παράδοση με  τους στοίχους άλλα και με μαρτυρίες ,
το πώς εκείνα τα χρόνια επέζησαν   αλα και έζησαν της όμορφες  όπως και άσχημες στιγμές στην πολύ αγαπημένη μας Πατρίδα.


______________________________________________________________________
Και εδώ 2 cd  πού δέν πρέπει να λήψoυνε απο κανέναν, που αγαπά την παράδοση την Ποντιακή .
Αυτά είναι  Ηχογραφίσεις που θα μας μείνουνε, για να τα μεταδόσουμε εμείς στα παιδιά μας για να συνεχιστεί η παράδοση και  ι ιστορία μας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ / ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΦΟΡΟΝ ΣΑΧΠΕΝΤΕΡ [ΚΟΥΝΑΚΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ 1905]


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ / ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΦΟΡΟΝ ΣΑΧΠΕΝΤΕΡ [ΚΟΥΝΑΚΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ 1905]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More