Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Η μονή της Παναγίας ΣουμελάΗ σημαντικότερη μονή του Πόντου, κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 386 από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο στο χώρο, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ζωγραφισμένη από το χέρι του ευαγγελιστή Λουκά.

Χτισμένη σε γιγαντιαίο βράχο της δασωμένης κοιλάδας του όρους Μελά, η μονή της Παναγίας Σουμελά παρέμεινε μέσα στους αιώνες κέντρο του χριστιανισμού και της καλλιέργειας των γραμμάτων.

Πνευματικό κέντρο της πλουσιότατης περιοχής της Χαλδίας, η Παναγία Σουμελά διατήρησε την ακτινοβολία της στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της. Οι αυτοκράτορες της Τραπεζούντας την προίκισαν με πλούσια δώρα και φρόντισαν για την ανακαίνιση και την οχύρωσή της. Το 15. αι. ο Σουλτάνος Σελίμ Α’ επικύρωσε τα προνόμιά της και κάλυψε τη σκέπη του ναού της με χαλκό. Η φήμη της θαυματουργής της εικόνας απλωνόταν και έξω από τον Πόντο. Δεχόταν πλούσια αφιερώματα από χριστιανούς και μουσουλμάνους προσκυνητές από όλη τη Μικρασία, αλλά και από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια. Στην πλουσιότατη βιβλιοθήκη της φυλάσσονταν βυζαντινά χρυσόβουλα, οθωμανικά φιρμάνια και απονομές προνομίων και πατριαρχικά σιγίλια, ενώ δέχτηκε και πλούσια δώρα από ηγεμόνες της Μολδαβίας και Βλαχίας.

Η μονή καταστράφηκε το 1923.

Το 1953 επανιδρύθηκε από τους ξεριζωμένους Πόντιους το νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στους πρόποδες του Βερμίου, κοντά στην Καστανιά της Βέροιας, που συνεχίζει ως σήμερα της δράση του, πνευματική εστία των απανταχού Ποντίων.

(Στη φωτογρ. άποψη της μονής στις αρχές του 1900).

                                                 Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Ζωγραφισμένη σύμφωνα με την παράδοση από τον ευαγγελιστή Λουκά. Ονομάζεται και Παναγία «Αθηνιώτισσα», καθώς, σύμφωνα με μία εκδοχή, αρχικά βρισκόταν στο ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα. Σήμερα δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων και καλύπτεται από ασημένιο σκαλιστό κάλυμμα διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια. Η εικόνα βρίσκεται στην ανιστορημένη μονή Σουμελά στο Βέρμιο.                                                        Σταυρός ευλογίας

Δώρο του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ’ Μεγάλου Κομνηνού στη μονή Σουμελά. Διακοσμημένος με σμάλτο, κοράλλια και πολύτιμους λίθους. Νέα μονή Σουμελά στο Βέρμιο, 15. αι.


πηγή: http://www.epm.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More