Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Η ΛΑΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ


Λόγου της έλλειψης γιατρών θα συναντήσουμε σε κάθε χωριό έναν ή και  περισσότερους κατοίκους να ασχολούνται εμπειρικά με την ιατρική. Τους ασχολούμενους λοιπόν με τα πρακτικά τους ονομάζανε  λοχμά χεκίμ΄ς. παϊτάρ΄τς, ψευτοχεκίμ¨ς, χόζ τοχτορού, τζαράχ΄ς κ.ά.
Η εκμάθηση  της Θεραπείας των διαφόρων ασθενειών καθώς και η παρασκευή διαφόρων αλοιφών γινόταν είτε με τη μαθήτευση κοντά σ ΄άλλους εμπειρικούς είτε και λόγω πείρας
(΄ς σο κεφάλ΄ν ατ΄π΄έρ΄ται, γιατρός εκείνος έν΄=αυτός που αρρώστησε -πολλές φορές γίνεται γιατρός).
Τους εμπειρικούς γιατρούς τους είχαν σε μεγάλη εκτήμηση. Τους κακατάσσανε μετά το θεό
( πρώτα ο θεόν κι΄επεκεί έν΄ο λοχμά χεκίμ΄ς). Τη θεραπεία τους την εμπιστεύονταν και στους αγίους, αλλά και στα αγιάσματα. Έτσι στον άγιο Χαράλαμπο αποδίδανε μαιευτικές ικανότητες, ο άγιος Παντελεήμων Θεράπευε όλες τις αρρώστιες, η αγία Βαρβάρα προστάτευε τα παιδιά από την ευλογιά και την οστρακία, ενώ η Παναγία Θεράπευε όλες τις αρρώστιες, σωματικές και ψυχικές.
Θεωρούσαν ως πράξη ανίερη την αμοιβή. Παρά την αντίδραση τους, όμως, αναγκάζονταν οι πρακτικοί γιατροί να δεχτούν  ό,τι τους προσφέρανε ( χρήματα, σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά).
Τα ιατρικά όργανα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν τα ακόλουθα : το γουσμούσ΄( για την θεραπεία της τερηδόνας), η νεζτέ ( για τη διάνοιξη αποστημάτων), τα λαηνόπα ( για τη θεραπεία του κρυολογήματος), η κελπετή (για την εξαγωγή δοντιών), το  γουδίν ( για την παρασκευή αλοιφών), το κιρεμίτ΄( για το κρύωμα), η τούβλα ( για τους διάφορους πόνους).


Φάρμακα


Ως φάρμακα χρησμοποιούσαν τα ακόλουθα βότανα : τα λεβόρα ( για τη θεραπεία των ρευματισμών), το κογκορόζ΄( επίσης για τους ρευματισμούς), το σταυρολούλουδον ( για τη θεραπεία της βασκανίας), το κιμία οτού ( γθα τη Θεραπεία των πληγών και των αυτιών), τη μούτσας το χορτάρ΄( για τη θεραπεία του λειχήνα), τ΄αϊγούρτιν ( για τη διούρηση), τα κινέατα για τη θεραπεία του στομάχου ), το σπαθόχορτον ( για τη θεραπεία πληγών και τραυμάτων), τη μασουρίτσας τα κλαδιά( για τη θεραπεία των λειχήνων), το σεύτελον ( για τη θεραπεία των πληγών, δοθιήνων και αμοιβάδων), το μελισσόχορτον ( για τη θεραπεία των ματιών), τα γαπάλαχα ( για τη θεραπεία των εγκαυμάτων), τη γέρας το φύλλον ( για τη θεραπεία των  πληγών και των δοθιήνων), την αγούδα ( για την θεραπεία των ρευματισμών και του στομάχου) κ.ά.


Το μελισόχορτο χρησιμοπιούνταν στον Πόντο
για θεραπεία διάφορων παθήσεων των ματιών.Η συλλογή των βοτάνων γινόταν με το ερχομό της άνοιξης και διαρκούσε μέχρι το φθινόπωρο. Ο κάθε οικογενειάρχης συγκέντρωνε τα απαραίτητα βότανα, ενώ η προσφορά τους, σ΄όσους τα χρειάζονταν. γινόταν δωρεάν και θεωρούνταν πράξη θεάρεστη.
Τα βότανα που συλλέγανε τα χρησιμοποιούσαν και για τους ακόλουθους σκοπούς  : α.γαλακταγωγά ( σταφύλι,άνισο, κρεμμύδι κ.α),β ως εμμηναγωγά ( τα λεβόρια),γ ως διουρητικά ( αγριάδα,φούντες καλαμποκιού),δ , ως αντιφλογιστικά ( πατάτες  αλατισμένες), ε. ως εφιδρωτικά ( φλαμούρι, θύμπιρο, χαμομήλι, μολόχα, κ.ά.), στ.ως καθαρτικά ( το χίνκιανον), ζ. ως τονωτικά ( το θύμπιρον).

Το χαμόμηλον χρησιμοπιούνταν στον Πόντο
για τη θεραπεία των ρευματισμών και του  στομάχου.


Τα κράνα χρησιμοπιούνταν στον Πόντο  για τη θεραπεία του κοιόπονου.
- 'Αλλοι τρόποι θεραπείας


-Ψυχικές νόσοι - βασκανία 


-Πρακτική ορθοπεδική


αυτά τα άρθρα θα ακουλουθίσουνε σταδιακά


 απο το βιβλίο  ΠΟΝΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  
                        ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More