Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

3ο Ακριτικό ΠανοΰρO Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ακριτοχωρίου σας προσκαλεί και φέτος για 3η χρονιά στο " ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΑΝΟΫΡ"

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 και 9.00 μ.μ έναρξη.


Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 

  •  ΓΙΩΡΓΟΣ - ΤραγΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣούδι
  • ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Λύρα
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - Λύρα & Τραγούδι
  • ΦΩΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - Αγγείον, Γαβάλ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - Πλήκτρα

  • Το χορευτικό του Συλλόγου ¨ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ¨ Σταυρούπολης θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου.
        ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Το Δ.Σ. και τα μέλη μας έχοντας πλέον πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την προβολή του χωριού (Ακριτοχώρι Σερρών) που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και τουριστικά.
Το Ακριτικό Πανοϋρ εκτός των άλλων βέβαια αποτελεί κυρίως αναβίωση μιας μεγάλης πανήγυρης που γίνονταν στο θαυματουργό προσκύνημα της Παναγίας Μάγαρας, νοτιοανοτολικά της Πάφρας του Πόντου, στο βουνό Νεπιέν, τόπο καταγωγής των περισσότερων Ακριτοχωριτών.
Προς ανάμνηση αυτού του ξεχασμένου προσκυνήματος από τις αλησμόνητες πατρίδες και μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του χωριού, αγιογραφήθηκε από τις μοναχές του Ι. Η. Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου η νέα εικόνα της Παναγίας και τοποθετήθηκε στον ενοριακό Ναό του χωριού στις 22/07/2008.
Η εκδήλωση πέρα από την πολιτιστική της διάσταση και το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αναβιώνει και για λόγους ιστορικής μνήμης. Το 1917 στη σπηλιά που βρίσκονταν η εικόνα σκοτώθηκαν από τους Τούρκους 79 από τους 80 αντάρτες που είχαν καταφύγει εκεί με 600 γυναικόπαιδα, από τα οποία πολύ λίγοι επέζησαν και εγκαταστάθηκαν μετα τον ξεριζωμό σε χωριά της Ελλάδας. Ένας από αυτούς ήταν και ο 12χρονος τότε Κλαζίδης Βασίλειος που εγκαταστάθηκε μετά τον ξεριζωμό σε χωριό της Δράμας και στη μνήμη του οποίου αφιερώσαμε την πρώτη εκδήλωση το 2009.
Το Ακριτικό Πανοϋρ φιλοδοξούμε και αγωνιζόμαστε, να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων του Δήμου μας, στις συνειδήσεις όλων των Σερραίων και ιδιαίτερα στις συνειδήσεις των Ποντίων σαν ένας αξιοπρεπείς θεσμός ιστορικής και θρησκευτικής μνήμης, σαν ένας θεσμός που θα διακατέχεται από αγάπη προς τη λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό των προγόνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More