Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Πολυχρόνης ΣωτιριάδηςΟ Πολυχρόνης - Πόλιος Σωτιριάδης  γεννήθηκε στις  21.05.1936 στο Κολχικό Λαγκαδά από γονείς Τραπεζούντιους, τον Κώστα και την  Όλγα Σωτηριάδη. Συγκεκριμένα οι ρίζες του ήταν από την Μούντα, ένα από τα Σιμοχώρια της Τραπεζούντας.
Από πολύ μικρός είχε σαν πρότυπο του τον Χρήστο Αιβάζ, αξεπέραστο λυράρη της εποχής του .
Βλέποντας και ακούγοντας τον , άρχισε δειλά δειλά να παίζει με μία παλιά λύρα του πατέρα του.
Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το τέλος της ζωής του αναρωτιόταν αν κάποια στιγμή θα μπορούσε να παίζει σαν Αιβάζ, τον οποίο θεωρούσε  αξεπέραστο. Ήδη από μικρή ηλικία ( γύρω στο 1950) άρχισε να παίζει σε μουχαπέτια, γάμους και βαφτίσια.
Πάντοτε όμως ήθελε να αποδίδει τη λύρα του φυσικά χωρίς τεχνικά ηλεκτρικά μέσα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας λυράρης .
Εργαζόταν ως οικοδόμος και παρέμενε πάντα πιστός στην παράδοση παίζοντας μόνο σε μουχαπέτια.
Άλλωστε αυτό ήταν που εξέφραζε τις παρέες της εποχής εκείνης. 
Όπως συνίθιζε να λέει :'' Η λύρα πρέπει να παίζει στο τραπέζι και αυτός που τραγουδάει να έχει φωνή''.
Είχε πολλούς φίλους και θαυμαστές σε όλη την περιοχή του Λαγκαδά και όχι μόνο.
Κάθε Σάββατο, μετά τη σκληρή δουλειά της οικοδομής , όλο και θα οργάνωνε κάποιο μουχαπέτι. Οι πόρτες για τον Πόλιο ήταν παντού και πάντα ανοιχτές, για να ακούσουν την λύρα του να τους χαϊδευει τα αυτιά και να γεμίζει την ψυχή τους με τη νοσταλγία της πατρίδας. Μελωδίες αξεπέραστες και άφθορτες στα χρόνια.
Όσα κι αν γράψει κανείς για ανθρώπους σαν τον Πόλιο έιναι λίγα. Η μελωδία της λύρας του ηχεί για πάντα στις καρδιές όσων τον γνώρισαν  και τον αγάπησαν . Πέρασε στην αιωνιότητα στις  5-03-2010 σε ηλικία 74 ετών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More