Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ " ΆΜΟΝ ΆΓΓΕΛΟΣ"                                O Αβραάμ Γκόσιος,


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σέρρες  στις 17 Απριλίου του 1985. Ενώ κατάγετε από πατέρα ντόπιο και μητέρα πόντια μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου η αγάπη για την ποντιακή μουσική και παράδοση κυριαρχούσε. Τα πιο έντονα ερεθίσματα στην Ποντιακή μουσική τα έλαβε από τον παππού και τη γιαγιά στο Κεφαλοχώρι Σερρών (πρώτη γενιά προσφύγων από τη Γαλίενα της Ματσούκας).
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ποντιακή Λύρα στην ηλικία των 14ων ετών μέσα από τον σύλλογο της Ευξείνου λέσχης Σερρών όπου δραστηριοποιήθηκε και σε άλλους τομείς (χορό, θέατρο, χορωδίες και άλλα). Η Γνωριμία του με τον στιχουργό – συγγραφέα Γιώργο Αλεξανδρίδη ήταν καθοριστική στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα. Υπήρξε άξιος μαθητής του Λάζου Ιωαννίδη και αργότερα του Παναγιώτη Ασλανίδη. Σε ηλικία μόλις 16 ετών διακρίθηκε με το 1ο Πανελλήνιο βραβείο στην ποντιακή λύρα  και μόλις 18 ετών ύδισε με επιτυχία τη σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας και παραδοσιακής μουσικής στα πλαίσια του συλλόγου. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής στο ωδείο των Σερρών «Μουσικοί Ορίζοντες» και συμμετείχε ως σολίστ Ποντιακής Λύρας σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ορχήστρα ποικίλης ελληνικής μουσικής «ΑΡΙΩΝ» και με την Πολιτιστική εταιρία «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αναστασίου Αρβανιτίδη.
Το 2006 σε ηλικία 21 ετών έκανε τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα συνοδεύοντας τον αδερφό του Γιάννη σε μια φιλική συμμέτοχη στην δισκογραφική δουλεία του μεγάλου Λυράρη και δασκάλου του, Παναγιώτη Ασλανίδη. Ένα χρόνο αργότερα σε συνεργασία πάλι με τον αδερφό του προχώρησαν στην πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το φίλεμα σ΄ μελένιον» την οποία  επιμελήθηκε ο διακεκριμένος λυράρης και μουσικός Μιχάλης Καλιοντζίδης. Στη συνέχεια μαζί με τον αδερφό του αποφάσισαν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στο στρατό ξηράς.
Στη 12ετή πορεία του στον χώρο της ποντιακής μουσικής συνεργάστηκε με επιτυχία με σπουδαίους πόντιους καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κουρτίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης , ο Κώστας Θεοδωσιάδης, ο Σταύρος Σαββίδης, ο Μπάμπης Κεμανετζίδης, ο Κώστας Σιώπης και άλλοι . Έχοντας στόχο να εκφράσει την αγάπη και το ταλέντο του για την ποντιακή μουσική το Μάρτιο του 2011 κυκλοφόρησε μια νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άμον Άγγελος» την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος σε συνεργασία με τον αδερφό του παρουσιάζοντας τα πρώτα στιχουργικά και συνθετικά του δείγματα.
Σήμερα ο Γκόσιος Αβραάμ είναι αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης , Φούγκας και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής  του Α.Π.Θ.. Επιπλέον εργάζεται ως καθηγητής στο μουσικό σχολείο Λάρισας και διατηρεί σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας  στον σύλλογο πόντιων Τριανταφυλλιάς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί πώς το σπουδαιότερο στήριγμα στη μέχρι τώρα πορεία του Αβραάμ υπήρξαν οι γονείς του οι οποίοι ενίσχυσαν με κάθε μέσω τις προσπάθειες και τις προσδοκείς του, πάνω απ’ όλα όμως άξιος συνοδοιπόρος και ξεχωριστός συνεργάτης ήταν και είναι ο αδερφός του Γιάννης με τον οποίο συνεχίζει να μοιράζετε μέχρι και σήμερα τις καλλιτεχνικές του ανήσυχες.


Ο Γιάννης Γκόσιος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου 1989. Η καταγωγή του είναι από δύο χωριά των Σερρών, το Χορτερό και το Κεφαλοχώρι. Μεγαλωμένος ωστόσο στο χωρίο της μητέρας του, Κεφαλοχώρι, και σε ένα περιβάλλον καθαρά ποντιακό, σύντομα αφομοίωσε και αγάπησε τη διάλεκτο και τις μουσικές παραδόσεις του ποντιακού λαού. Καταλυτική ήταν η προσπάθεια των παππούδων προς αυτή την κατεύθυνση, η καταγωγή των οποίων είναι από τα χωρία Μαντρανόι, Κοσμά και Κουστουλάντον της περιοχής Γαλίενας Ματσούκας, όπως και του Γιάννη Καλπατσινίδη γνωστός για το εξαιρετικό του παίξιμο στο τουλούμ, ο οποίος βοήθησε, συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με το Γιάννη.
Από μικρή ηλικία ανακαλύφθηκε το ταλέντο του και με δειλά βήματα ξεκίνησε η πορεία του στο ποντιακό τραγούδι, μέσα από την ¨αγκαλιά¨ της Ευξείνου Λέσχης Σερρών στην οποία γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και συμμετείχε για επτά χρόνια και ως χορευτής. Ακολούθησαν διάφορες εκδηλώσεις και χοροί σε εσωτερικό και εξωτερικό μαζί με τα χορευτικά του συλλόγου. Ταυτόχρονα ξεκινούν και οι μουσικές του σπουδές στις σχολές των Σερρών ¨Μαξίμειο¨ και ¨Μουσικοί Ορίζοντες¨, φτάνοντας σήμερα σε ηλικία μόλις είκοσιενός ετών να είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και να έχει αποκτήσει το Πτυχίο και το Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής συνεχίζοντας τις σπουδές του με ταυτόχρονη διδασκαλία της μουσικής σε μικρότερα τμήματα.
Κάποιες από τις προσωπικότητες που καθόρισαν την πορεία του ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Σερρών Γιώργος Αλέξανδρίδης, γνωστός για τη συγγραφή μουσικών τραγουδιών και Ποντιακών θεατρικών έργων. Ένας τέτοιος γνώστης της ποντιακής παράδοσης δε θα μπορούσε παρά να βελτιώσει πολλά από τα στοιχεία του Γιάννη στο ποντιακό τραγούδι κυρίως σε θέματα διαλέκτου, τραγουδιών της περιοχής Καρς και όχι μόνο. Μέσω αυτού του δασκάλου του λοιπόν, εμφανίζεται σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές κι έρχεται μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του.. Η γνωριμία του με τον θρύλο του ποντιακού τραγουδιού Χρύσανθο Θεοδωρίδη, τον οποίο θαύμαζε και θαυμάζει από μικρός. Τα θετικά σχόλια του Χρύσανθου του δίνουν τη δύναμη να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες την υπηρέτηση της ποντιακής παράδοσης μας.
Σε ηλικία δεκαέξι ετών και αφού έκανε τα πρώτα του βήματα κι εκτός του νομού Σερρών, γνωρίζει τον Παναγιώτη Ασλανίδη, ο οποίος δίδασκε λύρα στον μεγάλο του αδερφό Αβραάμ. Έτσι συμμετέχει στην πρώτη δισκογραφική δουλειά ¨Ασμάτων Ποντίων Απάνθισμα¨ μαζί με άλλους νεαρούς καλλιτέχνες υπό την σκέπη του Παναγιώτη Ασλανίδη. Στην λύρα τον συνοδεύει ο αδερφός του και δεν αργούν να ξεχωρίσουν μαζί με άλλα παιδιά. Ακολουθούν εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και διάφορες εκδηλώσεις σε πολλούς νομούς της Ελλάδος. Ήδη σε ηλικία δεκαεπτά ετών κατάφερε να συνεργαστεί σε εκδηλώσεις και χορούς με όλους σχεδόν τους γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες.
Την ίδια περίοδο συμμετέχει και σε δύο συναυλίες στην Τουρκία τραγουδώντας τούρκικα τραγούδια μαζί με το μαέστρο Αναστάσιο Αρβανιτίδη και την μουσική ορχήστρα «Αρίων», ο οποίος φρόντισε να αναδείξει τη φωνή και το ταλέντο του. Χαρακτηριστικός ήταν ο ενθουσιασμός και τα σχόλια τούρκων καλλιτεχνών όταν αντίκρισαν ένα ελληνόπουλο να τραγουδά δικά τους τραγούδια.
Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών τελείωσε το σχολείο του στην πόλη των Σερρών και έχοντας ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία, έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετακομίζει μόνιμα πλέον στη Θεσσαλονίκη, όπου ταυτόχρονα με τις σπουδές του ετοιμάζει και την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά..
Γενικός επιμελητής της δουλειάς αυτής είναι ο γνωστός πόντιος λυράρης και μουσικός Μιχάλης Καλιοντζίδης, για τον οποίο από μικρός φανέρωνε μεγάλο θαυμασμό. Στη λύρα τον συνοδεύει και πάλι ο αδελφός του Αβραάμ και η δισκογραφία με τίτλο ¨Το φιλεμα σ’ μελένιον¨ είναι έτοιμη, κυκλοφορεί τον Ιούνιου του 2007 και σύντομα γνωρίζει επιτυχία. Ακολουθούν εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και δεν αργούν να έρθουν οι πρώτες προτάσεις από νυχτερινά ποντιακά κέντρα διασκέδασης. Πραγματοποιείται λοιπόν, η πρώτη του συμφωνία και ξεκινάνε οι εμφανίσεις του στον ¨Ακρίτα¨ στην Πατρίδα Βέροιας, δίπλα σε έναν ακόμη βάρδο του ποντιακού τραγουδιού τον Σταύρο Σαββίδη, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη στο ταλέντο και τη φωνή του νεαρού. Σύντομα επαληθεύεται. Η χρονιά στην Βέροια στέφθηκε με επιτυχία.
Αμέσως μετά το πέρας τον εμφανίσεων του στον ¨Ακρίτα¨, επιλέγει με τον μεγμαζεύοντας δυνάμεις για τη συνέχεια…
άλο του αδερφό να υπηρετήσουν μαζί τη στρατιωτική τους θητεία. Συμμετέχει ταυτόχρονα σε εκδηλώσεις της στρατιωτικής μουσικής, 

Τα  καινούρια αυτά τραγούδια  της Δισκογραφικής δουλειάς « Άμον Άγγελος»  πήραμε άδεια από τους ίδιους τους καλλιτέχνες  για να παρέχονται στο ιστολόγοιο μου για εσάς  ακουστικά  χωρίς βέβαια δυνατότητα   DOWNLOAD.
Τα τραγούδια δεν μπορείτε να τα  κατεβάσετε από την Σελίδα του Ράδιο οι Ακρίτες  για τη  είμαστε κατά την πειρατεία  μουσικής  και καλά είναι να είσαστε και εσείς !01 άμον άγγελος


02 κορ εσύ εσέν ορία03 γλυκίν εγκάλια
04 κεμεντζέ μ΄το λάλεμα σ΄
05 παναϊας δάκρον
06 μίαν θέλτς μίαν κι θελτ¨ς07 τη καρδίας ιμ΄τ΄εξώπορτον08 ποτάμ΄κι ορμόπον


09 τα σκισμάτια10 αν αγαπάς με τον καρίπ
11 χώρτ΄σον με ασοί πολλούς12 τ΄αστρόπα ετοπλάεψα
Έπαιξαν οι μουσικοί :
Αβραάμ Γκόσιος : Λύρα    Γιάννης  Πολυχρονίδης : Νταούλι
Κεμανετζίδης Μπάμπης :   Κλαρίνο, φλογέρα, ούτι, κιθάρα, μπάσο, κρούστα, λύρα ( τραγούδι 5)
Γιάννης Καλπατσινίδης :    Τουλούμ     Σάββας Φερενίδης :  Καβάλ 
Θέλω μες απ την καρδίαμ να ευχαριστήσω τον Γιάννη και τον Αβράαμ Γκόσσιο που με εμπιστευτήκαν  , και επίσης για αυτήν την όμορφη δισκογραφική δουλεία που μας χαρίσανε !
Πάντα να είναι  δυναμική,  δραστήριοι  στον Ποντιακό  χώρο όπως εδώ και πολλά  χρόνια, και ι αγάπη τους , και προσπάθεια για την Ποντιακή παράδοση ,μην σβήσει  ποτέ, το Ποντιακό έχει ανάγκη  από αυτά τα παιδιά .

                                       Και τώρα απλά απολάυστε  το   <  Άμον Άγγελος >

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More